MittNerikes sidor om
Närkes socknar 
förr och nu
Bilderna ovan: Nikolaikyrkan - Örebrovy - Svampen.

På vandring längs Svartån i Örebro Del 1    Del 2  Del 3
På föregående sida följer vi Svartån från Konserthuset till Länsmuseet. Vi passerade då Storbron. Här går vi över Storbron och genom Centralparken och Slottsparken för att komma fram bakom Länsmuseet.
Bilderna är tagna i maj 2002.
Storbron med Centralpalatset i bakgrunden
En gång i tiden ska bron ha hetat Örebron och ännu tidigare innan det fanns någon bro fick man vada över ån på grusbankar "Örar" troligen har staden fått sitt namn därav.
Vid Storbrons norra fäste ligger Gamla teatern (bild på föregående sida) och framför teaterbyggnaden står en staty som frågar "Vem tror på sagor här?" Konstverket är utfört av Rune Rydelius och är tillägnat Hjalmar Bergman. 
Vem tror på sagor här?
År 1810 valdes Jean-Baptiste Bernadotte till Sveriges tronföljare. Riksdagen hölls i Örebro och därför en staty här vid Storgatan med Järntorget på ena sidan och Centralparken på den andra. Han kom senare att tillträda tronen under namnet Karl XIV Johan.
Statyn är utförd av Alfred Ohlson av granit. Den är 15 meter hög.
Centralparken är en av många oaser i Örebro. Med det stora slottet ute i ån och parkerna i staden får örebroarna ett lugnt och vackert centrum.
 

 

Sparbössan på "Arbetshuset"
Öebro slott
I Centralparken finns Karl Hultströms staty "Befriaren" från 1914. Det är en man som flyttar ett stort stenblock så att vattnet kan spruta upp ur marken.
I Centralparken ligger också det så kallade "Arbetshuset". Det är byggt 1747 och är ett av stadens äldsta hus.
På husets vägg finns en inskription vars text börjar: 
Konungen lemnade detta hus till en arbets- och schole- inrättning för Örebro Stads fattige den 18 jun. 1804...
På husets gavel finns en sparbössa där många "Karropiltar" under åren stoppat ettöringar för att det skulle ge dem tur vid studentskrivningarna.
Från början var huset mälthus för kronobränneriet.
Mitt över Olaigatan från Centralparken ligger Centralpalatset. Både Parken och byggnaden uppfördes av grosshandlare Adolf Lindgren år 1912. I hörnet finns stadens äldsta biograf, Roxy. 
Centralpalatset
Karolinska skolan
Obelisk tillägnad Olaus och Laurentius Petri
Längre ner på Olaigatan ligger Karolinska skolan. Namnet är efter Karl XIII. Skolans huvudbyggnad som är här på bilden är från 1833. I en annan byggnad på skolgården finns Biologiska museet.

Parken mitt emot Karolinska skolan heter Olaiparken. Där finns en obelisk som är tillägnad Olaus och Laurentius Petri. Efter initiativtagaren till obelisken kallas den förr för "Schulzens tandpetare.

Kanslibron från slottet
Arbetshuset skymtar till vänster
Om vi vandrat längre ner på Olaigatan skulle vi komma till Högströmska gården som nu är plats för Studentkåren. Mitt emot ligger Smedjebacken, idag ett nytt bostadsområde, men som fått namnet av de smeder som arbetade vid Örebro gevärsfaktori och som bodde här.

Men vi vänder om för att gå över Kanslibron till Slottet och vandrar vidare genom Slottsparken och kommer till Länsmuseets baksida. Slottsparken skapades av landshövding J. A. Hamilton på 1760-talet.

Mitt första foto.
Än idag kan jag minnas när jag som tioåring införskaffat min första kamera och gick över Kanslibron till ån i Slottsparken utanför "Strömpis" för att ta mitt allra första fotografi med egen kamera.
Du som vill kan nu gå till sidan Vandring del 3 och följa Svartån österut mot Wadköping och slussen.