MittNerikes sidor om
Närkes socknar 
förr och nu
Bilder ovan: Karin, målad av Carl Larsson i Bergööska huset i Hallsberg. Bergööska huset. Adolf och Hilda Bergöö.

Karin Bergöö

Karin föddes 1859 i Örebro. Hennes far Adolf Bergöö var uppvuxen i Sundborns socken i Dalarna i byn Krokfors. Adolf kom 1849 till Örebro för att arbeta hos sin kusin Conrad Bergöö. Efter ett par år började han hos handelsman Lars Sahlqvist. Han startade egen diversehandel i slutet av 1854 och gifte sig 1858 med sin tidigare chefs dotter Hilda Sahlqvist. De bodde på Stortorget i Örebro när Karin föddes.
1864 etablerade sig Bergöö i Hallsberg, där han startade en diversehandel. Karin var fem, sex år när hon flyttade till Hallsberg. Hon undervisades i hemmet av en guvernant och började i Franska skolan i Stockholm när hon var i trettonårsåldern. Samtidigt gick hon i Slöjdskolan. I tjugoårsåldern började hon studera vid Konstakademin och 1882 reste hon till Paris för att fortsätta sina konststudier. På sommaren reste hon till Grez-sur-Loing, en konstnärskolloni där skandinaviska konstnärer börjat samlas. Där mötte hon Carl Larsson.
Karin och Carl gifte sig i Adolf-Fredriks kyrka i Stockholm 1883. Därefter bodde de i Grez några år och där föddes deras första barn - Suzanne.
Hemkomna till Sverige bodde de tidvis i Göteborg och Stockholm. 1888 reste de till Paris för att Carl skulle genomföra ett konstnärsuppdrag. Under det året fick de i gåva av Karins far en stuga i Sundborn. Hemkomna till Sverige målade Carl väggmålningar i Bergööska huset i Hallsberg och därefter reste familjen Larsson för första gången tillsammans till stugan i Sundborn, det hus som nu kallas "Carl-Larsson gården".
Karin slutade måla när hon fick barn, men i Sundborn startade hennes nya konstnärsepok. Hon inredde sitt hem med textiler och bidrog i stor utstreckning till "Carl-Larsson-gårdens" utformning. Hon sydde kläder åt sig och barnen och skapade därigenom en stil som lever kvar än i dag. Inget har väl påverkat vårt heminredningstänkande så mycket som makarna Larssons Sundborn.
Karin har på senare år uppmärksammats i utställningar och böcker och kan kanske kallas vår största heminredningsarkitekt och klädskapare.

Se även Föreningen Karin Bergöö Larssons vänner.